Thursday, March 1, 2007

Sejarah perkhidmatan bas kek pilah

Assalamuaikum semuo... mintak map lah dah lamo tak post... den baghu balik outstation dari Utara nih... biasolah ..kojo kutip hutang...

Ini den cerito sikit pasal perkhidmatan bas kek Pilah... sojak den lahir sampailah sekarang... Sojak dari taun 80-an apo yang den ingat hanyo ado 3 syarikat bas yo yang lalu Pilah nih... Bas Starise, bas United dan bas Eng Giap.

Bas Starise ngan United nih lalu dari Bahau, singgah Pilah.. lopeh tu terus ke Seromban ulang alik.. setiap hari dari 7 pagi sampai 10 malam. Bas Eng-Giap pulak dari Tampin.. singgah pilah,.. lopeh tu terus Seromban... ulang alik.. maso eh.. den tak pasti...

Nih gambar bus-stand lamo Pilah.. maso zaman sebelum den lahir.. bangunan eh ado laie.. tapi fungsi eh sebagai bus-stand dah lamo stop...kalau nak tengok gambar maso dia tongah beroperasi.. tengoklah cerito Tunang Pak Dukun... kek dalam cerito tu ado gambar bustand nih..


Ni pulak gambar bustand yang ado sekarang... dah upgrade.. dulu kocik yo... tak berapo meriah.. sekarang dah happening.. Kek ateh eh ado medan selero.. macam-macam makanan paneh ado di jual kek situ. Seumur hidup den..sekali yo den makan kek situ... hahahaha... makan kek rumah laie best.. hhahahahah

Maso den sekolah dulu ... kek bustand nilah port-port budak melepak...mengurat.. dan jugak berkumpul pado hujung minggu.. sekarang dah takdo dah.. skarang budak melepak kek Seromban... baru ado klasss...

Wassalam

17 comments:

Anonymous said...

Elok la sikit rupo bus stand tu berbanding dulu, hehehehe...

ibnu said...

eloklah sikit banding ngan bas stand bahau tuh... hahahahah... jangan marah orang bahau haaa..

selalupoiepilah said...

kek bas stand baru tu dulu ado satu laie bas stand lamo.. gambar bas stand lamo yg kau tunjuk tu dulu ponah jadi depoh bas united..
kiro eh ado 3 lah bas stand kek pilah ni..
gambar pertamo tu, peh tu bas stang kek tapak bas stand baru skarang dan jugak bas stand baru nih.. bas stand baru ni pun dah lalui ubah suai.. tingkat ateh tu tak cam tu ghoman eh maghin doh..

Anonymous said...

den x bosar kek pilah tapi den ingat-ingat lupo bus stand ,tapi yang payah den nak lupo cendol mamak kek situ .ontah apo di bubuh dalam cendol tu ,tapi sodap pulak tu .orang -orang makan kek situ mesti x lupo ...

Anonymous said...

Den asal balik pilah mesti den tawaf seround bas stand ni dulu dongan motor den. Waktu nak balik meninggalkan Pilah pun begitu jugak.

Yess, cendol mamak tu memang sodap sampai menjilat mangkuk. mamak tu pun mesro alam, den yang jarang-jarang boli ni pun dio masih ingat den. Kuek botul dayo ingatan eh...

Tiap kali balik Pilah den tak lupo pekono cendol ni. Kek USJ ni pueh den cari tapi tak do pun gerai cendol, ko orang sini tak ghoti minam cendol?...

Edi :-)

Anonymous said...

Sabtu lopeh (31 April)den poie pekono cendol + rojak kek bas stand dongan anak buah den...

Humang aii punyo lamo nak nunggu order den sampai, orang ramai. Standard la kan, ari sabtu hehehehe...

Edi

Anonymous said...

kalau tak salah mato memandang, bas Starise sekarang ni guno Cityliner kaler merah, kan?...

Osah lawa eh lak ai...Macam bas ekspress. Mesti seleso dongan hawo dingin, tingkap berlangsir, sistem audio visual...

Aposal la zaman den naik bas dulu tak macam ni?...Kekadang tu den sajo terfikir nak balik kg naik bas, sajo nak mengimbau kenangan lalu...

Edi

Anonymous said...

botul la...
sesekali jum kito balik naik bas nak..
mesti best punyo kan...

pak ee..

Anonymous said...

Pak Ee, menarik tu...

Kiro eh macam "Back To Basic" la ni...kan?

Edi :-)

Anonymous said...

akum... bilo den tgk blog pilah ni... teringat zaman den membosa 20 thn dulu kek sano...

rindu eh kek kg den, tp xdo sapo laie kek sano... omak dan abah dah mningga...

10thn dulu den kojo kolumpo berulang dr pilah tiap2 hari naik bas sks kul onam pagi... abih kojo, balik pilah balik.. paling copek smpi kul 8.15 malam paling lambek kul 10.00... bas sks tu siap ambek regular passnger dopan ghumah laie trmasuk den la.. sobab ghumah den topi jalan.. kek melang.. xpyh susah2 nak naik kek pilah...

rindu ehh.. skrg den duk jb 6 tahun... raso eh xdo nak pindah mano2 lopeh ni...

31thn yg lopeh pada tarikh hari ni (7.8.1976) ado sorang baby comel dilahirkan kek spital pilah... den la baby tu....

azam den yg bolum tercapai... utk membantu org2 kg den memperbaiki taraf hidup yg lobih baik.. den akan buek, kalau skrg den boleh menyumbang kek nogori oghang... den akan pastikan den akan menyumbang lobih laie kek tompek tumpah darah den....

Anonymous said...

jgn la kutuk bahau punyo bus staion. memasing ado cerito&kenangan, boto tak?
tp yg den tak tahan tu naik bas dari pilah ko somban la, bas mano laie, yg glamer tu lah bas united. punyo lah berhimpit2, tetibo naik plak inspekter bas check tiket, apo laie den yg dah dapek tompek duduk tp takdo tiket laie(nak mengelat la konon eh) bebuek tido la kan...disorgah eh den. sampai la ni ha teringat abg inspekter tu.

Anonymous said...

Mizan...cerito bas stand ni banyak konangannyo. Masa abg dan geng sebayo dulu...sini lah tompek lepak ari sabtu.
20 tahun dulu punyo cerito...bila baca blog ni memang abg suko lah soba b ada sedaro yang masih kona dan tebal dengan jati diri sebagai anak Boting.

Anonymous said...

kalau ado masa tengok lah blog abg...lama tak update. sibuk manjang. tapi bilo berhonti utusan ni banyak maso sikit...boleh lah nanti update balik.
blog abg- journal2020.
rayo ni balik Boting ko Kelantan?

joey_xo said...

stesen bas baru tu kalo tak silap den banyak kali incarnation ehhhh.... maso den kocik2 dulu stesen bas tuh diperbuek daripado kayu jo.....
lopeh tuh dah nak renovate nak buek pakai batu pulak, then maso time renovate nih bas stand sementaro ditompekkan kek tapak blakang banggunan mara kolo pilah tuh dopan kuil hindu (kalo tak silap den laaa, den pun ingat2 lupo kolopilah lamo camno heheheh...skang nih dah ado bank kalo tak silap den)
lopeh dah direnovate tuh bas-bas pun kembali lah balik beroperasi kek bas stand tuh....hah maso nih gerai makanan kek ateh tuh takdo tutup macam skang, lopeh tuh gerai2 kek topi tu kocik jo termasuklaaa gorai cendol tuh tak macam skang....
lopeh tuh kalo tak silap den laa dalam tahun 2000 lah stesen bas pilah di renovate lagi skali macam gamba yang ibnur tunjuk tuh.....
sekian timo kasih.....

Anonymous said...

www.ramaiorang.com/bahau

Anonymous said...

www.ramaiorang.com/bahau

Anonymous said...

Ceghito tunang pak dukun tu shooting ae kek plah ke?