Thursday, February 22, 2007

Masjid Jamek Yam Tuan Raden


Masjid ni dah ado kek sini sojak den lahir laie.. Den tak pasti bilo masjid ni mulo dibino.. tapi bangunan asal eh adolah yang kubah berwarno gold tuh.

Dulu maso den sekolah kek Sek Men Zaba maso form 1 sampai form 3, den selalu singgah sembahyang kek masjid nih. terutamo maso den berulang alik kesekolah naik basikal dulu. Bulan poso den selalu berehat kek sini.

Kek sinilah orang sekitar Kualo Pilah beribadat terutamo pada setiap sembahyang Jumaat, Sembahyang Sunat Terawih dan sembahyang sunat hari raya.


Masjid nih ada 2 orang imam yang telah dilantik secara sah. Nanti den akan buat research sikit namo2 imam tersebut dan waktu2 imam ni bertugas.

Adi satu lagi masjid yang popular kek Pilah iaitu Masjid India Kualo Pilah. den ingat laie maso den di tingkatan 4 dan 5 .. maso tu den tinggal di asrama Sek. Men Zaba. Bilo time sembahyang Jumaat yo.. adolah geng2 den yang sembahyang kek sini.. sobab copek habih hahahaha... tapi bilo time khutbah... satu apo pun tak paham... dia cakap tamil daaa...

bersambung...

wassalam

8 comments:

Anonymous said...

Den ni namo yo orang pilah tapi sepanjang 30 tahun den hidup, buleh bilang dongan jari berapo kali yo den masuk masjid ni...

Nbv4677
USJ 14

Anonymous said...

maso time sekolah dulu.. masjid ni mmg masjid rasmi semayang jumaat.. tak pun masjid india tu.... asal semayang kek masjid ni.... mesti selipar jopun den ilang.. tepakso laa rembat selipar lain.....


John Kumbang
Shah alam

ibnu said...

den macam kona yo ekau nih John Kumbang... den ingat ingat lupolah yang kes ilang selipar jopun yang kojar bas sekolah tuh... tapi ontahlah.. kut2 salah oghang yo... apo-apo pun.. welkam tu Pilah

Anonymous said...

Aposal tak do pelawat kek sini? :-(

Edi

ibnu said...

Biaso la.. bab2 mosojid ni... payah sikit nak dapek perhatian... tapi
takpo.. bagi maso sikit... esok2 ado la oghang comen tu..hheheheh

Anonymous said...

Tak polah, bak den yo yang mengimarahkan komen kek sini...

Salah sorang imam masjid ni iolah Hj. Mustafa (Hj. Tapa). Dio tinggal kek Kg. Tanjung Jati sebolah surau tu.

Beliau jugo yang mengajar kelas Fadhu Ain kek masjid boting setiap ari rabu. Ramailah wargo omeh kg kito yang poie menuntut ilmu tu.

Elok la tu, menuntut ilmu ni bukan eh ado batasan usio yo tak?...

joey_xo said...

yes... Hj Mustafa.... pakai proton saga warna merah....taktau laaa orang tuo tuh hidup lagi ko tak wallahuallam.....

NA_SR said...

idup laei Imam tu... tp skrg kan dah ado imam 1 yg baru... Ust. Hisham namo eh... Hj. Tapa imam 2