Wednesday, March 28, 2007

Pam Minyak Kek Pilah


Ni den nak ceghito pasal pam-pam minyak yang ado kek pilah sojak den lahir sampai sekarang.. tapi maso den sekolah ghondah.. dan tak ingat bona sobab maso tu.. den ajrang bona poie pam minyak ni...
Nak di jadikan cerito.. sojak taun 90-an (zaman den sekolah menengah).. terdapek 2 pam minyak di pokan Kualo Pilah ni... satu Shell dan satu laie Caltex (sebolum tu Esso). pam minyak ni terlotak berdopan antaro satu samo lain.. dan lokasi eh kek bolah bawah lopeh Pejabat Daerah Kualo Pilah.

Setau denlah.. Caltex tu kepunyaan tokei berbangso Cino.. dan Shell tu pulak boss eh oghang Melayu. Dulu maso den sekolah menongah, Shell tu bapak member sekolah den yang punyo.. anak eh tu namo eh Marina.. budak sekolah panggil SoFia Jane.. sobab muko eh ado iras2 peranakkan sikit.. tapi sekarang dah tukar pengurusan agak eh.. sobab den tengok dah lain bos eh.

Gambar kek ateh tu den amik bulan lopeh maso den balik kampung. Dulu.. duo2 pam tu beroperasi.. dari jam 7 pagi.. sampai 10 malam.... tapi sekarang hanyo Shell sajo yang masih beroperasi. Caltex tu dah lamo tutup.. tak silap den sojak tahun 98.

Abah den ado koba.. yang Caltex tu tutup sobab tokei eh dah mati.. anak tokei tu pulak dah takdo kek sini.. dah duduk oversea.. itu abah den koba la.. bongak abah den.. bongaklah den.. heheheh..
Zaman dulu.. maso den sekolah.. den slalu isik minyak motor abah den kek Shell tu.. biaso eh den isik petrol RM2 inggit.. lopeh tu tambah minyak 2T 20 sen... oghang tuo yang bagi petua tuh.. dio koba nak bagi engin tahan lamo.. tak paneh.. memang betul pun.. kan... tapi asap jangan ceghito lah.. macam asap mardec.. hitam pokat. heheh

Tapi sekarang dah banyak Pam minyak di sektar Pilah ni.. kek Melang ado duo.. Petronas ngan Shell.. kek Bukit Temungsu ado satu.. Esso.. dan kek simpang nak masuk kampung den.. kek kubur Kristian tu ado satu Petronas..
Memang ternyato.. Pilah dah semakin membangun... tak lamo laie.. kek Pilah ado Projet pulak.. tokei eh den lah.. heheheh
Wassalam

14 comments:

Anonymous said...

Caltex tu dah lamo tutup.. tak silap den sojak tahun 98.


Den raso tak berapo topat fakta mengonai tahun tu. Sobab stesen Caltex tu tutup pado sekitar tahun 1990-1993, sobab maso den tingkatan 2 TMS (1991) den selalu sangat isi angin tayar basikal racing den kek pam angin stesen ni.

Anonymous said...

Shell tu dulu dimiliki kojap oleh Hj. Tholfakar (Akai) abah "Sofia Jane" tu. Abang Marina tu senior den setahun sojak dari Sekolah Munawir sampai ke Tingkatan 3 TMS, namo eh Hurairah.

Den selalu isi minyak kek situ tapi ralat sikit sobab tak ado V-Power minyak biru.

Dan...

Di lokasi dopan Shell ni la selalu diadokan sekatan jalanrayo oleh Polis Pilah.

Suko den nak ingatkan, kalau sedaro2 semuo dari arah pokan menuju ke arah bahau...Jangan la gatal nak tayang skill memotong double line kek dopan balai polis tu walau keto kek dopan tu perlahan macam siput. Iyo tak dinafikan jalan kek dopan balai tu lebar (kalau potong orang dopan pun kito takkan masuk lane bertontangan)

TAPI...

Kalau nasib tak baik, ha tu deh elok yo 2-3 orang duduk kek bangku bawah pokok dopan balai memantau pergorakan korang. Oleh itu, berhati-hatilah atau ikut sajo jalan sawah lebar hehehehehe :-)

ibnu said...

iyo ko.. salah ko fak den tu.. takpo.. nanti den buek research sikit.. nanti den updatekan... timo kasihlah sobab sudi membetulkan fakta den tu...

Anonymous said...

Takpo...kito saling togur monogur...

ibnu said...

apo dah jadi ngan HJ. Tholfakar tu... dio bankrap ko ,... atau dio jual kodai eh tu.. ataupun dio masih boss kek situ?

Anonymous said...

Pak Aji ni kayo rayo, tokey balaklah katokan. Tengoklah yo lah rumah eh kek Tg. jati tu bukan main bosar laie...Dio ado banyak bisness.

Den tak pasti pulak mengenai status dio tu. Hehehehehe

Anonymous said...

Mizan,

Ekau serius ko nak bukak Projet kek Pilah?...

Buleh la den jadi pit crew nanti...

Edi

uncle said...

assalamualaikum wbt.

hallo kenkawan. wa ingat aa wa aa nak bikin itu projek tanam & proses ketum la. anakanda joi boleh supply bahan mentah ka?. sana kompeni omputeh ada banyak tanam kan?.. kasi la sikit buek bonih.

Anonymous said...

Hi I read you web site re KP
Surprised to see the old petrol stations I had a girl friend who used to work at the Caltex station she was call Suzanne binti Mohammad Salleh and came from Kg Pilah Tengah, last time I heard from her she living in Jempol on the way to Bahua.
Her parents were FELDA settlers in Serting Tigah
Used to get my bike repaired at Ah Chong’s at the shell station .

Anonymous said...

buek den terkonang kampung halaman yo korang ni. abah den pun ckp sama apo yg abah ko ckp tu.tokey eh eksiden, mati.

-EdenKawenOrgPilah

john kumbang said...

kau ni buek den teringat kek marina tu la pulak... dah berapo laa anak dio kan...??? leh tahan cun minah tu dulu..hehehe..

Hardcaffeine said...

haha...tadi den sajo yo taip perkattan kualo pilah kek google..terjumpo plak blog ni ha...dulu den ponah kojo kek shell tu..sekojap yo..sebulan yo kojo lopeh tu den sambung blaja..sobut2 pasal caltex dopan shell tu..den dongar cino tu tak nak jual caltex tu boto ko??siap da ado pokok kono sambar potir pun kek caltex tu..huh panjang plak den taip ni..terkonang kek kampung halaman la katokan..hehehe...sudi2kan la diri lawat blog den plak...ha laie satu jgn lupo update blog ni plak...nak tgk gambar2 kek pilah...cantik...lagi2 kek kobun rajo kek bkt kayu ara...cubo la naik...tapi tompek tu tinggi..nampak satu pilah..lawa view ee...k la sudi2kan lawat blog den yo.. :)

joey_xo said...

carltex tu officially closed down circa 1996.... tokay cino tu den memang kona personally.... in fact den ponah berayo tahun baru cino kek rumah tokay cino tuh & selalu setiap minggu den poie umah ehhh kek ateh bukit pilah tu sobab bini tokay tu (Late Madam Seow) tu dulu cikgu matematik den kek sekolah rondah so den tuisyen personnal skali lah dongan dio.... dio ajar den free takdo nak charge apo-apo pun tau....takdo nak berkiro kek anak orang melayu biaso2 macam den nih hah....btw rumah ehhh banyak botul pokok bongsai dongan ikan dalam akuarium....feng sui kot....heheheheh....
then dalam hujung tahun 1995 atau awal tahun 1996 keduo-duo laki bini nih terlibat dalam kemalangan ketiko dari seromban nak balik pilah.....dan mereka berduo tak bernasib baik meninggal dunia kek tompek kejadian....
selopeh tu lah takdo orang lagi yang manage carltex tu laa nih dah somak samun pocah tingkap carltex tuh....anak2 ehh maso time tuh ado yang sekolah menongah dan study universiti....
sodeh den fikir balik jaso2 Madam Seow selamo nih... kalo tak kerano dio mosti den tak suko matematik, mosti den tak jadi macam apo den skang, timo kasih cikgu Seow, anak murid cikgu skang nih jadi engineer,blaja oversea,laaa nih dah nak kawen pun.....

MaDiHaA said...

on the way balik kg kat pahang.. akak selalu singgah mkn kat restoran D'river sebelah stesen minyak shell tu sebab kami selalu blk kg belah malam.. hehe..