Tuesday, January 30, 2007

Kodai-kodai yang femes di Pilah era 80-an - Part 1

Assalamualaikum kepado semua pembaco dan pemerhati...

Eden nak cerito sikit pasal kedai-kedai yang femes di Pilah pada zaman persekolahan den di SKKP dan juak di SMZ Pilah.

Antara kodai-kodai yang terkenal oleh kebanyakkan orang kampung adalah Kedai Getah Chin Thye, kedai peraih untuk getah sekrap/getah lantun, gotah koping dan cair. Semuo orang kampung kenal dio nih... masyuuklah katakan.

Yang kedua kedai Ah Lek, kedai mini market yang menyediakan penghantaran terus ke depan pintu rumah. Emporium... satu-satunya shopping mall di kualo pilah.. kalau nak raya.. penuhlah mall ni. Pasar Ikan ... tempat orang kampung memboli ayam, ikan dan sayur sayuran... dia start bukak jam 5.00 pagi sampailah jam 2.30 potang. Kedai Singer... kodai elektrik yang menjadi tumpuan orang kampung. Boleh bayar secara tunai dan juga ansuran.
Omak eden dulu banyak boli dan hutang barang letrik kek sini. Sekarang dah setel dah... hahahah
Dan yang terakhir sekali.. untuk kategori kodai feberet orang kampung adalah Kodai Magnum 4D. Maso tuh zaman jahiliah... ramai orang kito masuk kodai nih... sekarang dah kurang sikit dah... Alhamdulillah...

Jadi sekarang nih antara kodai-kodai ini yang masih ado lagi adolah kodai Ah Lek.. masih seperti dulu, kodai Singer.. masih menawarkan perkhidmatan yang lamo lagi... kodai Magnum... tutup yolah kodai nih.. merosakkan akhlak yo.. hahahah... dan Pasar. Kodai Chin Tye tuh dah takdo dah.. sekarang dah jadi kodai bajo ( timo kasih pado waghih yang tolong botokan fakta den dulu )... Emperium tuh dah jadik Gedung Harian..tapi dah kurang femes... sejak dah ado Pasaraya Aktif ngan UpWell.

Sebelum den terlupo... dulu kek Pilah ado satu panggung wayang Ruby... semuo orang kampung yang nak berdating.. nak nonton wayang.. situlah tompek eh.. tapi selalu bona tayang filem Tamil.. tapi sekarang Wallahualam.. entah ado lagi ko tidak.. eden pun tak tau...dah lamo tak kesitu

Part 2 nanti ... eden akan cerito pasal kodai2 yang femes bagi budak2 sekolah.. dan remaja pilah pada era 80-an... tunggu...wassalam
Bersambung...

26 comments:

Anonymous said...

Assalamualikum.... warikh den..
Baguih la ko buek blog yang macam ni.. mulo-mulo den tak cayo kau dah pandai IT macam ni .. dulu mesen taip pun kau tak konal..ha..ha.. jangan marah ah..

Utk edisi yang akan datang ko jangan lupo kodai cendol kek pilah tu.. kau tak kan dah lupo, setiap sabtu kan kau melepak kek kodai tu.. lopeh tu kodai buku poh sang..kau kono siasat apasal sekarang ni kodai tu dah takdo laie..mano poie eh pulak..

kalau boleh ko interview dio punyo taukeh.. kau amik gambar sekali..

oklah ..

From :
BigBossMan, Mempaneh..

Anonymous said...

kodai poh sang tu ado laie lah...cumo design dalam eh tu yo dah berubah sikit...yo lah,,dari den kocik laie dio dh juar buku kek situ,mesti laa dah untung banyak,tu yg dio up grade an laei keadaan kodai tu...yg dulu eh agak old-style...ahahahahah...slalu boli buku skrep nk buek folio kek situ...tak pun boli pen dgn liquid maso balik dari skolah...ahahahahah

Anonymous said...

dulu ado kodai garfield kek pilah tu...kocik yo kodai eh...terlotak kek sudut ujung skali..jual barang untuk buek adiah la..tapi den tak ponah pun boli bondo kek situ.maklumlah maso dulu mano ado duit nak boli adiah umpok kawan2 nie..tapi maso tu den ingat laie den teringin bona nak boli pes( beg duit la)kek situ..den nampak dari luar yo..tapi tak do duit.smpai la sekaghang tak pek boli....uwaaa...sodih eh..

pasal kodai cendol tu pulak,uncle india tu smpai dh kona oghang sapo yg boli kek dio..tapi den jarang boli cendol kek dio,tapi den boli air oren eh,limo posen,nek moyang an banyak doh...minum sambil tunggu bas ke bahau...aha ha hah

Anonymous said...

koling cendol tu kona bona namo akak sampai skarang nihhh tu yg terharu tuhhh....bilo naik bas yoo mesti dio panggir "mastura mau pegi mana"...skarang ni x main la naik bas lg da...da up grade :p ... kau ni x do kojo kek opis kooo...bondo x pekdah gak yg kau buek..

Anonymous said...

maaf yo ganggu, den nak botulkan fakta sikit.

Kodai gotah Chin Thye tu sekarang jadi kodai jual bajo, bukan kodai kain. Kodai kain dokek sebolah tu...

Anonymous said...

lain satu jgn lupo...
kodain jual popiah tuh..
org tua gatal tuh..tapi dah tutup dah..
banyak boto kenangan eh..time lopeh sekolah tuh mesti nak singgah makan popiah tuh..maklum lah org tua tu asik nak cakap lucah yo..tu yg suko bonar nak lepak tuh..
skang ni pakcik tua tuh meniago kueh kek sebolah rojak berahim..
den ado jumpo dia ..tanya apsal x niago kek bus stand lain..kato eh dah tak larat..
erm..
( lagi satu dia still gatal lagi cam dulu..asik nak citer lucah yo..hahaha)

(harizan boting)

bangah / yus said...

POH SANG? den ado bebughark ngan tokey poh sang tu taun lopeh... dio nak pindah KL duk ghumah anak dio... lot dio dah kono kongker ke bun hwa sebolah tu...

dulu den naik basika poie skolah ngan Edi, Norsham, Azri.. merato parking... tobat koring la... ujung deret cintai la.. tetibo yo tringat... heheheh

eksiden bas kek tompek den parking basika pun ado dlm kepalo den laie cito eh... hampeh tul drebar tu..

bangah / yus said...

kodai2 lamo ado yg stabil laie... baru2 nih... paling paneh... anak Aziz Kafe tu kawin ngan anak Karim parit tinggi... heheheh

kodai lain... wayang dah takdo... takdo sapo ko nak buek bisnes GSC kek pilah... seromban asik ponuh yo... jauh lak tu...

Anonymous said...

kau agak2 camno rupo cucu karim nnt?
melayu + mamak =?

HARIZAN BOTING

Anonymous said...

pembetulan... anak karim baru betunang ngan anak mamak tu... kassim namo eh... jahat bukan main maso dio kocik... buto mato anak karim tu eh... ramai jantan macho kek pilah ni.. anak mamak tu jugak yg dipilih eh... nak kato kayo.. tak jugak.. nak kato putih... tak jugak.. nak kato itam... iyo.. pokat melokat mcm buntut kuali... hahaahahaha.....

Anonymous said...

dah jodoh eh..nak buek camno..
terimo yo lah..setidak2 eh karim"nnt ada cucu eh yg "mix"
tak dapek mix ngan omputih dapek mix ngan mamak pun jadilah labu..

harizan budak boting

ibnu said...

Den paham bona kekecewaan yang pak eei ghasoan sekarang nih...heheheh.. dio dari dulu aim anakkarim tuh.. tapi nak buek camano... dio nak yang pawer.. hahahah... cucu aurr pun dio bekonan... tapi setakat ringan2 yo.. mano bulih...kahkah kah... akhir eh.. melokek ngan marka perlis... hambik... nampak gayo eh jadi cam denlah... ghayo ko ompek baghu nampak batang hidung kek boting...hahahahah... apo-apo pun... alhamdulillah... dah joki kito takat tu kan..nakbuek camano... tapi lah.. den teringin bona nak ghaso nasik minyak bang kudin ngan edi nih... bilo agak eh yo...?

Anonymous said...

woi sesedaro.. kau org cerito pasal anak karim nikah dgn koling ni nanti den adu an kek karim sok baru kau org tau.....

Anonymous said...

den x masuk campur hal anak karim ni.... (carta gosip kg boting)
klu kau bagi tau pun karim pun x tau masuk blog ni.. hahahhahaha

Anonymous said...

karim tu sebonar eh laie terer pasal komputer2 nie daripado pak long tu....
skali kang buek eh tibo2 yo ado nickname karim....hahahaha
abih laa pak ee....

Anonymous said...

dah den lak yang kono dah..
den tak bersalah la wei..
tapi pak long takpo..tak dapek cucu aurr pun takpo..
biarlah kenangan itu terpadam dgn sendirinya..
biar berterbangan di hembus bayu..
menyelinap di celah rekahan yang sumbang dan terkaku pilu..
sambil menanti kehadiran esok yg mungkin samar mungkin pasti..

gilo ko apo den nih?

pak ee...

Anonymous said...

Pak ee, ekau copyright control ayat sapo tu?...A. Samad Said ko?...hehehehehe jangan marah yo. Ghisau gak den kok kojap2 kang dah terpacul Pak Eee dopan mato den. Ala takat Kota kemuning - USJ 14 tu bulehlah diibaratkan dari ghumah den ke pokan Tanjung Ipoh. Eh botul ko aaa?...Den main toko yo tu. Hehehehehe...

Edi

Anonymous said...

itu pun jauh..ni kita laie dokek la
dari godong nasir ke parit tinggi yo..

pak ee..

Anonymous said...

Hik hik hik, iyo ko. Apo dokek bonar? Jejauh la sikit :-)...yang sebonar eh, den tak pornah nompuh pun kawasan tu (namo yo duduk usj tapi tak pornah merayau pun)...

Edi

Anonymous said...

Anonymous said...

karim tu sebonar eh laie terer pasal komputer2 nie daripado pak long tu....
skali kang buek eh tibo2 yo ado nickname karim....hahahaha
abih laa pak ee....

March 15, 2007 11:08 PM

--------------------------------------

WOIHHHH....

SAPO SOBUT2 NAMO DEN TU AAAA... KOK BERANI MEH LA FES TU FES !!!

KARIM BAKAL BESAN AZIZ CAFE :-P

ibnu said...

dah la cik karimm.. kalau beghani hujung minggu ni tughun umah angah la... kito berentap... muahahahah

karim said...

kau nak den main ngan sudip kayu ko bosi?


karim... hahaha

aziz cafe said...

jgn ghisau karim, bakal besan den,
den akan turun padang jgk ujung mnggu nih jadik supporter kau....ahhhaaaaa...

Anonymous said...

MUHAHAHAHA...

Kau tengoklah my bakal besan Aziz, baru den jorit sekali dah terkoncing-koncing budak2 ni bercomporo lari. HAHAHAHAHAHA...

Budak2 ni tak tau ghumah den ado internet, den perati yo kelakuan memasing...

Ibnu, den sahut cabaran ekau!!!...Aziz, ekau amacam?!!! Den tongah paneh nihhhh!!!!

CURRYM

Anonymous said...

Currym,

Den buleh yo...BULEH BLAH!!!! MUHAHAHAHAHAHA

AZIZ CAFE

erni said...

harizan boting tu mcm kona yo..

erni
pelangai