Monday, April 20, 2009

Pilah Dalam Sejarah - Taun 1950~














Jalan Yam Tuan... sunyi .. gohang pun tak ghamai.. keto ado 2 bijik yo.. pokok2 ditanam kek tongah2 jalan sebagai divider... hujung jalan ni adolah kedudukan stesen bas sekaghang... bulih korang gambarkan tak..
Ado sesapo cam tak tompek nih.. hahah.. nilah jalan dokek dopan kuil cino yang nak turun ke pasar tani tu.. hah ni la jalan asal eh.. tu blok kodai yg dulu ado kodai gotah Chin Tye ..

Yang ni plak kek mano simpang nih... jeng jeng jeng.. nilah simpang kek hospital nak poie ko Melang... alahai kek JKR tulah.. sekarang kek topi nih dah ado Jejantas... shahdu boto den nengok eh..
Ni masih lagi kek Jalan Yam Tuan ... gambar ado pancaragam tongah berlansung kek tongah2 jalan tu.. taktaulah apo punco eh.. ado kendughi ko.. cino mati ko.. atau pun rehearsel nak masuk international competetion.. wallahualam

Ni lak.. ado perayaan kaum hindu.. samoado Depavali.. tak pun Thaipusam.. wallahualam.. tapi memang happening tuu... ponuh dek kaum dio yo....


Ni gambar stesen ketoapi Kualo Pilah... lokasi eh dokek ngan Pasar Ikan yang ado sekarang nih... dalam taun 1990 dulu kek bangunan stesen nih ado budak mudo buek jual bandel... lopeh tu brader tu dah pindah ke Medan Selera ... dio pun ado jual merocun jugak... den dah lupo namo eh..


Ni pulak gambar bangunan Pejabat Perhutanan Kualo Pilah.. den tak pastilah kek mano tompek eh.. tapi cantik bangunan eh.. macam ghumah pun ado...

Tapi yang ni paling champion... den kompomla semuo tak bleh agak gambar apo nih kan... muahahahaha... nilah deh gambar asal syarikat Bas Union ... heheh.. tulah ghupoeh bas mulo2 syarikat Union .... tu gambar drebar ngan konduktor eh.. klasik boto kan.... heheheh
# coming soonn... gambar2 lamo2 yang lobih mengharukan... gambar orang2 terdahulu.. semuoeh tontang pilah.. insyallah...wassalam

12 comments:

yuhh said...

baguss.... ni zaman atuk den ni... hehehe

Anonymous said...

Waaa... mano kau ambik gambar rare ni hahahaha...

Edi

Tuan Tanah said...

heheh.. itu baghu sikit tuuh.. tungguu.. byk lagi gambar kategori sebolum merdeka yg bakal den postkan.. mesti tersentuh nostalgia hati dan persaan bilo tengok gambar nih... insyaallah

Anonymous said...

Best2...

Edi

chuaw@i said...

apsal den tak syahdu tengok gambar ni....weiii den nak gambar pilah dari awal 90an la yus baru syahdu....hahhahahahha

Tuan Tanah said...

woiitt.. den takdola gambar 90an tu.. den tongah mencarikla nih... dapek gambar suasano kodai game gomuk ngan golap pun cantek jugak kan... tak pun suasano semayang jumaat kek mosojid india.. heheh

yuhh said...

amik gambar kodai ABC kek dopan bak islam tu la.... tu awal 90an tu... hahah

shukri said...

pueh ati boto den nengok gamba ni la..agak ey kek muzium somban lun tontu ado gamba macam ni..tahniah la yo...toghuish an usoho...hehehe

Ummu Atifi said...

Ugggh... tetibo terpoyi lak kek blog ni... Syahdu boto den tengok gambar ni sumo. gambar zaman omak den masih anak dagho dulu... nanti balik pilah den akan introduce kek omak lah blog ni. sure dio pun tangkap syahdu tengok. anyway timo kasih dan tahniah kpd tuan tanah atas segalo usaho mewujudkan blog ekau ni!

Anonymous said...

baguih boto la blog ekau nihh....banyak boto gambar yg menarik.terujo den nengok er.

Anonymous said...

Aslmkum, den sekolah rondah kek sekolah kebangsaan kuala pilah A, tahun 1963 hinggo 1964, lopeh tu ke Sekolah Menengah Kebangsaan (sebolumnyo dinamokan Sekolah Lanjutan0, tak lamo lopeh tu dinamokan Sekolah Menengah Zaaba tahun 1966 hinggo 1969. sekarang ni dah tukar namo Sekolah Menengah zaaba (Sukan), botulko?

Maso tv mulo2 ado kek pokan ni tengok kek kodai baju di Jalan Yam Tuan. Mutu ambarnyo macam kito melihat salji turun dengan lobeknyo.
Manoleh kekawan lama yang masih ado laie. Den menotap kek ipoh sojak 1974.

Kok ado yang nak bertanyo bolehlah ke e-mail den: Namo: mahadi yahya
e-mail: mahadi52@yahoo.co.uk.

Terimo kasih bori laluan. Wassalam.

Anonymous said...

Yg stesen ketoapi td real ke kt pilah..?cantik n masih baru lak ghoman ae gambar tu..